Malin Åkerström

Gameday

Publicerad 2017-04-27 08:45:44 i Allmänt,

Idag är det tävling för Cara på sundbyholm. Men vi åker vid lunchtid så det är en stund kvar. Jag sitter och vaktar Topanga som står ute en stund. Solen skiner så hon ser ut att njuta. Jag hatar att hennes liv ser ut som det gör. Förmodligen hatar jag det ännu mer än vad hon själv gör... Hon är så himla tålmodig och fantastisk. 


Cara har känts super i veckan så jag hoppas att hon ska kännas bra idag också. 

Isa gymnastikhoppades igår och tog ett par språng på ett lågt hinder men kändes så himla himla fin. Hon är verkligen en drömhäst och sagohäst på samma gång. Nästa vecka åker hon till sundbyholm men mest för att träningshoppa och göra skolrundor. 

Igår red jag Contendra igen och denna gång utan att mamma höll henne på lina. Det gick bra bortsett från en incident när en häst med vagn slängtravade förbi gården.. Då skenade vi ett par varv. Hon känns verkligen precis som en insutten unghäst. Det är svårt att styra mm.. Men så kul och overkligt att jag faktiskt sitter på henne igen. 

Nu måste jag ta in Topanga och åka till jobbet en sväng. 


Lördag

Publicerad 2017-04-22 22:52:43 i Allmänt,

Det har varit en tuff vecka men nu börjar det vända till det bättre igen. Topanga har varit så dålig så dålig i sin fång. Hon hittar ingen ro varken i stående eller liggande position. Vi har special skott henne, gipsat fötterna och provat oss fram men inget har hjälpt. Hennes fång liknar ingen annan och min hovslagare har aldrig stött på någon liknande fång. Igår bytte vi medicin och enligt FASS är det inte en medicin man bör ge till ston i senare delen av dräktigheten. Men det finns ingen forskning på den heller och hon har svarat på den medicinen och är idag lite bättre. Idag är hon psykiskt en helt annan häst och vill för första gången på hela veckan gå ut ur boxen. Återigen är jag så tacksam över min hovslagare och veterinär. När jag tackade min hovslagare efter ett av hennes alla besök hos Topanga i veckan svarade hon "klart jag hjälper till, det är ju Topanga vi pratar om". Hon gör avtryck hos folk som kommer henne nära och är som vanligt så vänlig, tapper och fantastisk. 


Cara hoppade magiskt för Lotta i torsdags och jag hoppade för första gången på hennes max höjd som 5-åring, alltså 120cm och precis som tidigare visar hon så grymt bra inställning, stort mod och stort språng. Det är mycket jobb kvar men hon är magisk! 

Isa har börjat gymnastikhoppa och är väl inte i sin bästa form men hon blir bättre och bättre för varje dag som går. Snart får jag ta med henne på tävling igen. 

Veckans största händelse hittills är att jag red på Contendra idag. 10 veckors longering är avklarade och nu ska jag blanda in lite ridning i hennes schema. Mamma longerade mig på idag och jag hade livrem (graman) och allt för säkerhetsskull. Så skumt att rida på henne efter ett helt års väntan. Men ändå så härligt och så roligt. Långsamt långsamt ska hon byggas upp de närmsta 4 månaderna innan vi vågar ropa hej att detta går vägen. Men som jag saknat henne. Så enormt mycket och jag längtar så mycket tills nästa tillfälle. Resan detta år har varit så extremt turbulent och väldigt lik en berg och dalbana. Dalarna har varit djupa men just nu går det uppåt och jag tänker leva här och nu med henne. Här och nu känner jag mig mer hel än vad jag gjort det senaste året. 


Onsdag

Publicerad 2017-04-19 08:30:17 i Allmänt,

Påskhelgen susade förbi i en väldig fart. I söndags var vi hos familjen Pedersen på middag och det var hur mysigt som helst. Så kul att få träffa Natasha som har varit en vän i hela mitt liv. 


I måndags var jag i Fagersta för att tävla en ny unghäst vid namn Selma. Hon är väldigt grön men så fin och levererade en felfri runda. Jag tävlade även en annan häst lite random som kallas Penny som också hoppade felfritt. Kul dag med super trevliga och snälla hästägare. 

Just nu känner jag mig väldigt låg och orolig. Topanga är väldigt dålig igen och skräcken över att det inte ska gå att rädda henne är ständigt närvarande. Imorse var en veterinär ute för att ge henne den sista abortvirussprutan men hennes tillstånd klarar inte vaccinet så det blev ingen spruta... Livet känns inte rättvist, hon har inte gjort något för att förtjäna all den smärta hon tvingas uthärda. 

Allt annat tappar sin mening när Topanga mår såhär. Inget känns viktigt. Men allt annat måste ändå flyta på. Cara ska ridas idag igen efter 3 dagars vila och Contendra ska longeras och galopperas denna vecka. Det är v.10 i hennes igångsättning och snart ska jag få sitta upp på henne igen. 


Påsk

Publicerad 2017-04-15 18:11:10 i Allmänt,

Jag sitter i bilen med familjen påväg till mormor får påskfirande med släkten. Älskar verkligen släkten och att fira allt som går att fira tillsammans med dem. 


Idag byggde jag en hage på ridbanan till Topanga med hinder och grimskaft som staket. Hon fick gå där i 1,5h under övervakning förstås men solen sken och hon strosade så nöjt omkring och rullade sig. Det är så hemskt för henne att inte få vara i hage men nu när jag inte har praktik längre  ska jag göra såhär oftare. Långsamt långsamt ska hon vänjas in vid rörelse för att minimera risken för återfall. 

Cara har gått lite tuffare pass under 2,5 vecka och ska få ta det lite lugnt i några dagar nu. Imorse gjorde vi sista galoppträningen för denna period men jag ska helt klart fortsätta att galoppera i intervaller på fälten oftare. Hon har varit fin i veckan. 

Contendra gör sina 9 minuter i trav denna vecka och ibland tar hon inte i som hon brukar med ena bak... Oroar mig såklart över det men jag har kontakt med Håkan som kollar filmer mm på henne och vi ska fortsätta igångsättningen enligt planeringen. 

Isa har jag börjat rida igen och det känns så himla roligt. Vill hoppa och tävla henne nu men jag är ändå glad över att jag ger henne lite tid att komma igång på. 


Onsdag

Publicerad 2017-04-12 19:25:47 i Allmänt,

Idag gick jag sista dagen på min praktik. Alltså har redan 5 veckor sprungit förbi. För mig blir vardagen lite lättare med skola istället för praktik eftersom jag jobbar så mycket och vårdar Topanga så många gånger per dag. Men oj vad jag har lärt mig mycket under dessa veckor och vad tacksam jag är till alla som har varit så öppna och tillmötesgående mot mig. Nu börjar jag faktiskt tro på att det kan bli en arbetsterapeut av mig. 


I hästväg går det sakta men säkert framåt. Jag sitter just nu och tittar på Topanga i en mindre sandhage där hon äter Hö och strosar omkring. Det duggar lite lätt ute men det lyser i hennes ögon av glädje när hon får vara ute en stund. Hon får stå ute 2-3 gånger om dagen just nu och mellan 1-2h under övervakning. 

Isa är longerad i en vecka nu och är väl i princip igång. Hon ska börja ridas imorgon och gå lite lätta pass över påsk innan hon kan ridas på mer normalt igen. Det ska bli mycket roligt att få henne tillbaka. Även om hennes vila inte blev så lång så tappar man ändå många veckor i tränings och tävlingsväg. 

Cara är i hårdträning just nu och hon sköter sig rätt bra. Jag hoppas på resultat senare men jag tycker att det går framåt. Kraven är höjda efter Lottas träning sist vilket gör att hon ibland ifrågasätter men hon gör ändå det jag ber henne om. 

Contendra är inne på vecka 9 i sin igångsättning och nästa vecka ska hon börja galoppera lite smått. 




Min födelsedag.

Publicerad 2017-04-09 22:44:14 i Allmänt,

Idag är det min dag, min födelsedag. Jag är så glad över alla som tagit sig tid att gratta mig. Allra mest glad är jag över min mormor och min familj som gjort allt för att göra denna dag till den bästa. 


Dagen har varit rätt lugn och jag har varit hos alla mina älskade hästar. Dagens största händelse var att fina Mum från jobbet vann sin comeback på Bro Park. Så roligt och extra roligt när det just var Mum. Jag fick henne som projekt min första vecka på detta jobb och hon är verkligen en häst av hög kvalitet. 

Topanga har stått ute i solen och får gå ett varv på ridbanan ett par gånger idag. Hon blir så glad så jag blir helt rörd. Finaste älskade Topanga. 

Cara och jag hade en underbart härlig ridtur i kvällssolen och hon kändes super vilket hon även gjorde under gårdagens tävling. Hon hoppade då 110cm i Björklinge med ett ner men med många fina språng. Nu ska vi träna vidare med galoppträning och styrketräning några veckor innan utomhussäsongen börjar. Älskar henne och att arbeta med henne. Hon är på gång nu känns det som även om hon behöver lite tid att hinna få ordning på sin gängliga kropp. 

En stor händelse för veckan är att Isa är frisk och är under igångsättning. Det var inget allvarligt utan hon drog till sig när hon skenade i hagen med en rad slidestops. Men jag har hunnit sakna att jobba med henne så jag är superglad över att väntan bara blev 2 veckor lång. 


Måndag

Publicerad 2017-04-03 22:06:37 i Allmänt,

Igår hade jag en riktigt bra söndag. Vädret levererade med sol i stort sett hela dagen och hästarna levererade med bra ridpass och enormt mycket glädje. Jag hängde halva eftermiddagen och kvällen med Tova vilket är lika kul varje gång. Hon är härdad med mitt liv och åker med mig runt halva norrort för att sköta alla hästar. 


I lördags hann jag hänga med fantastiska Matilda. Hon är min största inspirationskälla  och en vän jag känt så länge jag kan minnas. Eftersom jag mestadels av tiden är hopplös och är överallt och ingenstans så var det så betydelsefullt att ta igen lite tid med två av de bästa vännerna i mitt liv. 

Cara har galopperat på fälten hela helgen och igår var hon riktigt fin. Hon hoppade för Lotta i torsdags vilket gick super. Vi fick med oss lite tips om hur vi ska utveckla markarbetet och vi jobbar för fullt med det. Hon behöver lite tid men hon är så himla himla fantastisk.

Topanga får stå ute en stund om dagen och är precis som en hund. Jag ställer en höpåse och henne på stallplanen och mockar och fixar i stallet medan hon så snällt står där helt ensam. Jag har henne ute två gånger om dagen och hon är så mycket gladare efter en stund ute. När hon kommer ut så får hon en helt annan blick så det skär i hjärtat att efter en stund ställa in henne igen. Men vissa gånger får hon stå ute i upp till en timme så då är hon rätt nöjd. Jag önskar så innerligt att hon snart ska få stå i en liten hage, i alla fall ett par timmar om dagen. 


Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela