Malin Åkerström

Tiden läker inte alla sår

Publicerad 2017-06-26 23:15:10 i Allmänt,

Detta inlägg kan ta tid att skriva. Tårarna rinner och hjärtat värker. Idag när jag börjar bearbeta en jobbig tid i skrift här så är det midsommar. Alla människor är glada, dansar, gör kransar och skrattar. Men jag ligger i en soffa på landet och försöker se vad jag skriver mellan tårarna. Paniken över innerbörden "aldrig mer" gör livssituationen outhärdlig. Detta är bara början på en lång och evig saknad. Detta är början på ett liv utan min Contendra. 


Contendra kom in i mitt liv dagen före Valborg för lite mer än 3år sedan. En outbildad, otävlad och grön 7-åring. En väldigt rädd varelse som varje gång hon såg sin egen skugga fick hjärtklappning. Från den dagen ägde jag halva Contendra. Jag fick den halvan av en familj som jag känt sedan länge. Det förtroendet kommer jag föralltid att vara evigt tacksam över. Contendra är den bästa egna häst som jag har haft. 

Efter några veckor med Contendra började hennes tävlingskarriär. Från att inte kunnat hoppa över små kryss för den skräck hon såg i dessa små 30cm hinder till att tävla var självklart ett stort steg men också ett steg närmare den tävlingshäst hon sedan kom att bli. Hennes första tävling var en lokal sådan i Solna där jag skulle hoppa 95 och 100cm. När jag kom dit visste jag inte om jag skulle komma runt över huvudtaget. Men Contendras tävlingskarriär har bjudit på många felfria ritter och många prisrosetter att glädjas över. Hon inledde med två felfria rundor och glädjen över det var helt ärligt lika stor som när jag på sidan om hoppade felfritt i svår hoppning på andra hästar. Det speciella med Contendra var att hon var just min häst. 

Jag skulle ljuga om jag sa att resan med Contendra har varit enkel men den har varit fantastisk trots alla gånger jag har legat i sanden och spottat ut grus. Contendra satte sig djupare och djupare i mitt hjärta och jag bestämde mig för att köpa ut henne. Någonstans kände jag en enorm potential i henne, en potential som ingen annan såg. 

Contendra skördade priser till höger och vänster och under våra två år på tävlingsbanorna gick vi från 95cm till att hinna debutera 140cm och lämnade endast en tävling utan pris. Hon förstod precis vad som förväntades av henne när hon kom in på banan. Hon ville vara felfri lika mycket som jag ville. Varje gång jag satte mig på henne på en tävling så kände jag en sådan stolthet. Hon var vackrast i världen. Hon var också den första hästen som jag ägt helt själv. Ibland vågade hon inte gå nära framhoppningshindren för alla människor runt omkring men inne på banan gav hon mig hela sig hjärta varje gång. Vi var ett team hon och jag. Vi lärde oss att förstå varandra. 

I början på maj 2016 så kom den där vändpunkten som förändrade vår tid till något sämre. Vi var på tävling i Hammarö och veterinären på besiktningen tyckte att Contendra såg lite stel ut. Han sa att jag kunde värma upp henne och komma tillbaka men jag sa direkt att syns det något så är det något och valde att inte komma tillbaka och strök henne från helgens starter. Någonting skrek inom mig. Under de två första åren har Contendra aldrig gått ett ojämnt steg. Jag bokade en tid hos Håkan veckan därpå.. 

Veterinärbesöken blev många innan vi hittade vad som var fel. Vi fick ta hjälp av tyska veterinären Cosima som jobbat mycket med komplicerade och svåra fall. Under tiden blev Contendra sämre och sämre. Två skador hittades och en är ännu idag ett olöst fall men utom betydelse nu när Contendra lever utan smärta på evigt gröna ängar. En skadad sena i bogen var den mest påtagliga skadan till en början. Hoppet var litet men jag sa redan från första stund "gör allt vad ni kan för att rädda henne, kosta vad det kosta vill". Vi har testat många olika behandlingar. Återbesöken har slitet mig mellan hopp och förtvivlan om och om igen. Som en enda berg och dalbana har det varit. För att inte gå under av sorg mentalt när hoppet lös med sin frånvaro bestämde jag mig för att tro på Contendra. Jag bestämde mig för att hoppas in i det sista att det skulle komma en positiv vändpunkt. Många runt omkring oss hade slutat både tro och hoppas men hoppet hjälpte mig att få detta sista år med
Contendra till ett positivt år. Ett år fullt av kärlek. Kanske att jag hoppades i onödan men jag är glad för att jag aldrig slutade tro på henne. För hur skulle det kännas om någon gav upp hoppet om än!?

Trots alla dalar i denna berg och dalbana så kom det toppar som gjorde mig lycklig hela vägen in i själen. I februari i år var Contendra ohalt för första gången på 9 månader. Hon skulle då få börja en långsam igångsättning från marken. Under 11 veckor höll vi på innan jag fick tillåtelse att sitta upp. Under dessa nästan tre månader hade vi kommit upp till 10 minuters trav och en minut galopp. Ett år efter hennes skadetillfälle så satt jag upp igen. Jag kände mig som ett barn på julafton. Första dagen longerade mamma mig på för Contendra har ju alltid varit lite av en speciell individ.  Men vad gjorde livlinan när jag red på min häst igen. Jag drömde mig bort till tävlingar, träningar, gröna fält och kände verkligen ett stort "YES". Dagen som så ofta såg ut att aldrig komma hade kommit. Tyvärr blev lyckan kortvarig för redan vid andra tillfället på hennes rygg så kände jag att något inte stod rätt till. Jag testade ett par gånger till men ännu en dal hade tagit sin början. Innerst inne började jag att förstå att denna dal skulle nå botten och ännu längre än så.

Håkan som hjälpt oss så mycket, som svarar dag som natt på alla mina frågor och funderingar när jag är orolig kom och tittade på henne. Resultatet blev hälta på 3 av 4 ben.. Men vi ville ge henne en sista chans och bestämde oss för att ge henne en månad till för att se om man kunde träna bort hältan. Vi hade testat allt vad behandlingar heter så där fanns inget mer att tillgå. Jag sa att jag kan ge henne obegränsat med tid så länge hon mår bra och det finns hopp. Lugnt och försiktigt tränade jag vidare innan Contendra blev sämre och sämre igen. Hon fick svårt att vända sig i boxen igen och haltade synligt i skritt. När vi hade nått vår deadline grät jag halva natten inför besöket hos Håkan. Besöket som skulle avgöra om hennes tid på jorden led mot sitt slut eller inte. Jag försökte att hoppas men inom mig slets jag itu av alla känslor som visste att detta inte skulle bli vad jag hoppats på i nästan 14 månader. 

Besöket blev vad jag hade fruktat och fasat för och även om jag hade det på känn så kom det som ett hårt slag i magen. Jag har kämpat, försökt allt jag kan och jobbat i mängder för att finansiera alla hennes veterinärkostnader. Tiden läker verkligen inte alla sår för Contendras kommer aldrig att läka. 

Jag valde att ge Contendra dryga 3 veckor i en stor gräshage tillsammans med Cara innan hon fick vandra vidare. Jag skämde bort henne med allt vad godsaker, massage och borstning heter. Jag försökte att ge igen för allt hon givit mig, för allt hon har tillfört i mitt liv. Jag ville tacka henne för alla oförglömliga minnen och all lycka hon har spridit i mitt liv. 

Dagen jag kommer att hata i resten av mitt liv närmade sig med stormsteg och den 22/6 lastade jag henne för allra sista gången. Att köra sin bästa vän helt lyckligt ovetandes om vad som komma skall önskar jag inte ens min värsta fiende att göra. Paniken var stor, det var bara timmar kvar på vår saga. Timmar kvar på en tid som varit så mycket mer än vad jag någonsin vågat drömma om. Jag matade henne med flera påsar morötter innan mormor tog grimskaftet och jag pussade henne hejdå för allra sista gången. Jag klappade henne i pannan och sa "jag älskar dig". Sedan gick jag och släppte alla spärrar och lät tårarna forsa fritt. Jag satte mig utanför plasten där Contendra nu stod och mumsade i sig godsaker tillsammans med den viktigaste personen i mitt liv, mormor. Jag väntar en kort stund innan jag hör henne falla och tittar på klockan som slår 16.13. Där och då infann sig en förtvivlan och en sorg svart som natten. Nu var Contendra död, borta för all framtid och jag ensam kvar utan den häst som jag älskat så gränslöst mycket. En tomhet och saknad som inte går att beskriva i ord växer inom mig. 

Tack Contendra för en fantastisk tid, för att du gav mig hela din själ och för att du har varit precis den du är. I mitt hjärta är du alltid saknad, aldrig glömd och jag kommer att älska dig i resten av mitt liv. 






Hon har anlänt, fölet som tagit mitt hjärta med storm

Publicerad 2017-06-20 22:36:24 i Allmänt,

Alltså vilken upplevelse och vilken total lycka att bebis äntligen har tittat ut. Jag har varit i min fölbubbla sedan i lördags kväll då hon valde att komma ut och jag älskar henne till oändligheten och tillbaka igen flera gånger om. 


Jag var i Dalarna och tävlade hela lördagen och mamma hade extra koll på Topanga. Men hon märkte inget konstigt alls med henne. Hon hade börjat fylla ut mjölk bara ett par dagar innan så det kändes lite tidigt för fölning. När jag kom till stallet strax före 21 på kvällen för att ge henne medicin och kvällsmocka så låg hon ned och flämtade. Vattnet gick kort därefter och jag tror aldrig mitt hjärta har tickat på så fort tidigare. Rädslan efter Wickys föl som dog vid förlossningen gjorde sig påmind. Rädslan för att Topanga som varit så sjuk inte skulle klara detta var ännu värre. Tack och lov så har jag en så snäll och engagerad chef på jobbet som är den absolut bästa jag vet på föl och fölningar. Han kom det snabbaste han kunde och drog ut bebis. En enorm trygghet både för mig och mamma att han hann dit och hjälpa oss med allt vi inte är så bekväma med. Förlossningen var väldigt smidig och Topanga helt fantastisk (som med allt annat). 

Bebis hade det svårt första tiden med att komma upp och äta så jag fick mata henne med nappflaska och sedan mer eller mindre lyfta upp henne. Men efter första natten så var hon helt självständig. Vi gick upp varje timme för att titta till och hjälpa henne att få i sig sin mjölk. Redan där och då så insåg jag att hon har kommit till oss för att stanna i resten av sitt liv. Hon är den mest magiska varelse som jag har mött. Hon är vacker, så otroligt vacker. Att man kan älska något så litet från första mötet är helt otroligt. Jag vill skydda henne från allt ont i världen och jag kommer att älska henne gränslöst. 

Jag är stolt över min Topanga. Hon är en fantastisk mamma. Hon har ständigt koll på bebis. Blicken när hon mötte bebis för första gången kommer jag aldrig att glömma. Den lyckan som lös om henne var svår att missa. Hon förtjänar detta mer än någon annan så som hon har kämpat de sista månaderna. Jag blir rörd när jag tittar på de tillsammans och varm i hela själen. Trots en turbulent och jobbig tid i mitt liv så kan jag med handen på mitt hjärta säga att detta är det absolut bästa som hänt mig. 

17/6 klockan 21.30 föddes hon som har förändrat hela min värld till något bättre. Hon får namnet Fides Spes Amor T (Tro, hopp, kärlek) och smeknamnet Amy. Bokstaven T står för Topanga för att hedra henne. 


Update

Publicerad 2017-06-15 20:05:08 i Allmänt,

Mitt sommarlov har inlett väldigt intensivt. Jag har jobbat både som arbetsterapeut på rehabiliteringshemmet några dagar och såklart med mina snabba springare. Utöver det har det varit tävlingar, träningar, stallfix, veterinärbesök och fix med mina 4 tjejer som bara de kan täcka en hel dag. Jag trivs när det är intensivt. Jag vill ställa klockan på morgonen, fixa te i mina rosa termos och åka iväg för att sedan återvända hem igen vid 22-23 tiden. Jag vill inte hinna tänka och reflektera över den lite tyngre period som tyvärr har spridit sig i mitt liv. Det är tufft, jag bryter ihop och jag kommer igen och så går det som på repeat om och om igen. Jag vill tro att det kommer att ordna sig och bli bra igen. Men jag vågar inte ens hoppas längre..


Just nu har jag ingen egen häst att rida. Cara har gått på ett välförtjänt sommarlov. Hon är ljuset i mitt liv. Hon är den som håller motivationen vid liv och hon är den som fyller mitt liv med allra mest glädje. Hon tävlade  på jump club i tisdags och hoppade en till felfri runda i 120cm. Hon är så bra så jag får nypa mig i armen för att förstå att hon faktiskt är på riktigt och för att hon faktiskt är min häst. 

Topanga är inne på sin fjärde dag över tiden. Hon mår i alla fall rätt så okej. Men vi längtar efter bebis. 

Isa är fortfarande oförklarligt halt sedan 3-4 veckor tillbaka. Det känns jobbigt.. Min sagohäst liksom. Hon som kom och räddade upp mitt liv i december.

Contendra går och äter gräs med Cara hela dagarna och blir bortskämd på kvällarna med godis, ryktning och ett väldigt massa kliande. 

Jag är återigen tacksam för de vänner som stöttar, tröstar och finns där för mig. Som vill mig väl och som gör att jag aldrig känner mig ensam. 


Nationaldagen

Publicerad 2017-06-08 00:56:58 i Allmänt,

Igår när vädret var helt fantastiskt så önskade jag att jag var på Strömsholm och tävlade. Jag saknar så innerligt att ha en egen häst att ta till en sådan tävling. Här hemifrån följde jag tävlingarna från jobbet. Jag sörjde även lite att mina hästar är ur funktion. Jag älskar sporten och tävlingarna och det är en viktig del i mitt liv. Samtidigt så älskar jag djuren så mycket mer. Mest saknar jag att ta med min Contendra på tävling. Jag försöker hålla känslan levande men det är en lång tid sedan hon tävlade sist.. 


Efter en stund ute i hagen hos Cara och Contendra så glömmer jag allt vad tävling heter och njuter av deras närvaro. Jag njuter av att se de äta gräs nöjda och glada med pälsen blänkande i solen och där och då så älskar jag livet för en stund. Sen kommer saknaden och ledsamheten tillbaka igen. 

Idag eller nu är det egentligen en ny dag men den 7/6 firade jag och Topanga 8år tillsammans. Hon är så mycket mer än vad jag någonsin har vågat drömma om. Hon är min soulmate, min andra halva och min allra bästa vän. Jag kan inte tänka mig ett liv utan henne och är lycklig varje dag som jag får ha henne vid min sida. Jag får så mycket styrka, tröst, motivation och kärlek av henne att det borde räcka till flera olika livstider. Jag älskar henne med precis allt jag har.

Dagar kommer och dagar går. Ibland håller jag huvudet högt och ibland faller det ner. När det faller så finns mina fina vänner där och stöttar. Jag är tacksam för det fina som finns i livet. 








Sommarlov

Publicerad 2017-06-02 11:40:01 i Allmänt,

Nu har jag precis checkat ut från skolan för ett långt sommarlov!!! Mentalt har jag redan gått på sommarlov för längesedan men nu är det på riktigt. Bara att jobba på under en period innan landet väntar och jobbtimmarna blir lite färre. 


Topanga är beräknad att gå över tiden 3-4 veckor tyvärr så fölet som var planerat till nästa helg kommer inte ännu.. Hade Topanga varit frisk så hade det inte spelat någon roll men varje dag som hon går såhär stor och tung är tuff. Min älskade svarta prinsessa är återigen så tapper, så tålmodig och så himla duktig. 

Ikväll åker jag till Strömsholm med min favorit Jenny och hennes dotter Eila. Imorgon tävlar jag Virus där. Jag och Jenny måste ta igen lite förlorad tid så vi åker redan ikväll. 

Cara fick två dagar ledigt efter sundbyholm men tränas nu inför sin sista tävling innan hon också får sommarlov.

Min syster fick en ny häst i veckan som vi kallar för Lady och hon är så fin så jag vill ha henne själv. Vi var nere i Skåne i förra veckan och provred henne och vilken känsla hon ger. Sis kommer få så kul med henne!


Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela