Malin Åkerström

Onsdag

Publicerad 2017-03-29 12:25:35 i Allmänt,

Jag är inne på mitt reservbatteri just nu. Dagarna är långa och nätterna korta. Rehabilitering av hästar tar bra mycket mer tid än hantering av friska. Kanske hästrehab vore en ny business för jag börjar bli bra på att hantera fler och fler åkommor.. 


Hur som helst så är Topanga en annan häst än bara för en vecka sedan. Från att mestadels av tiden ligga och stöna till att vara vaken med öronen spetsade när man är där. Det är glädje mitt i allt det eländiga. Hon måste må psykiskt bra för då mår jag också bra. Att få börja och avsluta alla dagar hos henne gör att varje dag både startar och slutar bra. 

Isa promenerar och är både vild och busig. Men inte frisk ännu vilket tynger ner stämningen. Själv tror hon dock att hon är frisk som en nötkärna. 

Contendra har inlett vecka 7 i sitt träningsschema  och det lyser hopp om att jag faktiskt kommer få sitta på henne igen. Hon ser så fin ut men jag väntar några veckor till innan jag rider. 

I helgen tävlade jag. Cara och en häst som också går som 5-åring och heter Fetisch hoppade 110cm. Fetisch går till vardags under namnet Nova och ägs av en tjej som heter Therese. Cara var inte riktigt med mig i helgen. Hon kändes lite loj, lite ofokuserad och inledde med att vilja springa ifrån läktaren och rev 1an och 2an. Försökte sen låta henne sköta hindren själv och hon började hoppa super. Rundan var bra och bra i utbildningssyfte. Men man vill ju helst alltid vara på topp. Nova var magisk, det var bara att ta mantag och hålla i sig. Hennes första 110 och hon hoppar som en riktig stjärna. Så roligt med henne och samarbetet med hennes ägare. 

Som vanligt efter tävling reflekterar jag mycket över vad som kunde gjorts bättre och Cara behöver fokusera bättre på mig, bli starkare i sin galopp och få upp flåset ett par snäpp. Underlaget ute i vinter har ju varit katastrof så mycket galoppträning har det inte blivit. Nu däremot är fälten super så igår fick hon sig ett ordentligt galoppjobb med intervaller ute. Intervallerna innehöll  både samlad galopp och en betydligt större galopp. Jag lät henne fräsa på ordentligt ett par gånger också och känslan var fantastisk. Den känslan vill jag ha nästa tävling. Känslan av att vi är ett hon och jag. Att vi jobbar med varandra och att det går att tygla hennes explosiva sida. Hoppas hoppas att vädret håller sig någorlunda så vi kan jobba mycket med detta i en period. Hon är helt underbar att rida den där hästen när hon är som hon var igår.

Annars försöker jag få in så mycket jobbtimmar som jag hinner för att gå runt. Jag har i princip fasta hästar på jobbet nu så det gör allt lite roligare. Mum är fortfarande favoriten och hon ska starta för första gången på väldigt länge nästa helg. 

Nova är på bilden underst, hur fin!? 


Torsdag

Publicerad 2017-03-23 22:35:38 i Allmänt,

Dagarna rullar vidare trots att Topanga står där instängd i sin box. Det skär i hjärtat men hon är inte alls lika smärtpåverkad längre och det om något värmer verkligen. Håkan var och tittade på henne idag igen under kvällen. Han är verkligen en hjälte den där Håkan. Jag har ett enormt stort förtroende för honom och allt han säger, tänker och tycker. Vi skulle aldrig någonsin att klara oss utan honom.  Idag när han sa att Topanga såg mycket bättre ut så vågade jag faktiskt tro på det. Jag vill ju så gärna att hon ska vara det så jag vågar knappt hoppas. Jag är så tacksam för alla som hejar på henne och skickar gulliga meddelanden. Jag är tacksam över hennes hovslagare som precis kommit hem från en resa och kommer ut imorgon efter en lång arbetsdag för att titta på henne. Jag är tacksam över all hjälp från Gullbacken där hon står och som gör allt för att underlätta situationen. Sen är jag såklart så oerhört tacksam över allt Håkans engagemang. Vi är ett helt team som jobbar för att hjälpa henne på bästa sätt och det känns fantastiskt mitt i allt det tråkiga. 


Någon som har fått stå i skymundan för Topanga är Isa som faktiskt också har gjort sig illa. Hon har ont i ett bakben efter för mycket springande i hagen. Så tråkigt och ledsamt men vi har varit på kliniken hos Håkan och det verkar inte vara någon fara. Lite medicin och vila och hon är förhoppningsvis tillbaka snart. 

Tack och lov är Cara frisk och förbereds som bäst inför helgens tävlingar. Med praktik mellan 07.30-15.00 är tiden tajt just nu när jag är hos Topanga 3-4 gånger om dagen men Cara känns rätt fin ändå. 

Contendra är fortsatt fin i longeringen och går just nu lite lätt inspänd. Det är den sjätte veckan som vi jobbar. Jag vågar inte hoppas för mycket ännu men hon ser så fin ut. 


När allting vänds upp och ner

Publicerad 2017-03-20 16:55:16 i Allmänt,

I fredags vändes hela min värld upp och ner. Jag hittade min älskade Topanga liggandes med svårigheter att ta sig upp ute i hagen på kvällen. Hon kunde knappt gå för hon hade så ont i sina ben. Hon fick sova inne och i lördags morse var hon precis lika dålig så snälla Håkan kom ut och tittade på henne. Han konstaterade fång på alla hennes ben. Någonstans där gick luften ur mig. Fy för fång och fy för att min Topanga har det. 


Att hon är dräktig gör ju hela fångkarusellen ännu sämre och mer komplicerad då hon inte kan få så mycket och bra smärtstillande.  Det kan nämligen skada fölet. Men just nu känns fölet så oviktigt. Topangas välmående är så mycket viktigare. 

Att se henne ha så ont känns fruktansvärt, man blir så maktlös. Jag vill byta plats med henne men det kan jag ju inte. Att hon nu ska stå inlåst i en box i vad som liknar en oändlighet känns så orättvist. Min bästa snällaste Topanga som är så god mot allt och alla. Som aldrig vill eller gör någon något illa. Hon som fyller hela mitt hjärta med all gränslös lycka och kärlek. Hon förtjänar inte det här. 

Jag gör allt vad jag kan för att underlätta hennes livssituation. Men det är inte tillräckligt. Kyla är bra mot fång och det är smärtlindrande också så jag kyler benen 4 gånger per dag. Eftersom hon är strandsatt i sin Box så är det svårt att kyla med vatten men eftersom hon är världens snällaste häst så går det att sätta ner fötterna i hinkar med vatten. Däremellan sätter jag på kyllera, ice gel eller något annat kylande preparat. Hon verkar bättre nu och det måste bara gå vägen. Hon är ju min andra halva. Min stora kärlek och min allra bästa bästa vän. 

 




Onsdag

Publicerad 2017-03-15 07:23:40 i Allmänt,

Jag sitter i bilen utanför min praktikplats och ska strax gå in och byta om så jag är redo att starta dagen 07.30. I måndags började praktiken och ska hålla på i 5 veckor. Jag känner mig lite säkrare än sist vilket är tur då vi i princip ska vara självständiga nu. Men med praktik blir mitt schema oerhört hektisk. Jag måste hinna jobba också. Sen har jag ju hästarna förstås. 


I helgen är det tävlingshelg efter en helg utan tävling och det är Isa som ska iväg och skutta. Hon har tappat 3/4 skor under förra veckan vilket gav henne flera vilodagar än vad som var bra. Men hon är ändå så fin att rida bara lite väl mycket energi.

Cara är lite vild just nu. Fin men vild. Jag tror att det är vårkänslor som ställer till det. Men hon känns samtidigt väldigt bra så jag klagar inte. 

Contendra har också drabbats av de där vårkänslorna och har blivit helgalen att longera. Denna vecka står trav 5 min på hennes schema men det blir mest galopp och bock så jag vet inte vilket schema hon följer. Nästa vecka ska hon börja spännas in lite lätt och jag hoppas att det ska hjälpa henne att bli lite lugnare. Fräsch ser hon ut i alla fall. 

Igår fick jag gosa med årets första föl på jobbet och den var verkligen orimligt söt och längtan till mitt föl är verkligen enorm just nu. Topanga är tjock, glad och oftast lerig för tillfället. Mina stunder hos henne är verkligen terapi för själen och det allra viktigaste i min vardag. 

Nu måste jag springa in och byta om!




Helgmorgon i stallet

Publicerad 2017-03-11 07:39:13 i Allmänt,

Jag gillar att ha morgonen i stallet och att rida direkt efter att hästarna har ätit. Det är en skön start på dagen. Idag är jag dock på tok för trött men solen skiner så det känns ändå hoppfullt för en bra dag. 


Cara tränade i torsdags och jag tycker att hon mer och mer hittar ett fantastiskt språng. Nu orkar hon ju betydligt mer än för ett år sedan. Hon kändes fin hela träningen även om det såklart är mycket att förbättra men det är ju därför vi tränar. Hon ger mig hopp och sätter ljus i min vardag. 

Contendra är inne på sin fjärde vecka med longering vilket alltså innebär 4 min i trav. Hon ser fortsatt fin ut och tiden går verkligen så mycket fortare nu när hon får börja jobba lite. Med henne får jag leva här och nu, inte fokusera för mycket på framtiden utan ta en dag i taget. Hon verkar glad över sina få minuter i arbete och sköter sig exemplariskt. 

Isa har haft en lugnare vecka, dels pga en tappsko och dels för att hon behöver det. Men pigg det är hon ändå när vi tar våra skogsturer.

Topanga håller på att tappa all sin vinterpäls vilket är bra för då tar det en halv oändlighet att borsta henne. Hon börjar bli riktigt tjock nu och som vanligt ger hon mig allt och lite till när jag är hos henne. Kärleken till henne och det bandet vi delar är helt klart det finaste i mitt liv. 




Tävlingshelg

Publicerad 2017-03-06 22:15:20 i Allmänt,

Jag är så glad över hästarna under helgens tävlingar. 


Isa inledde på lördagen med en nationell 120cm i Hamre. Hon hoppade verkligen superbra på vartenda litet hinder men fick inte riktigt plats i en kombination så ett ner på b-hindret. Men rättade sig väl till kombinationen efter och kändes precis som den sagohäst hon är. Jag känner mig lycklig med henne.

Cara ville såklart inte vara sämre på söndagens tävling i Lurbo och levererade en felfri runda i sin 110cm debut. Hon kändes ridbar, modig, försiktig, stark i språnget och helt fantastisk. Tänk att vi hittade en sådan fin unghäst att få chansen att utbilda och utveckla. Älskar henne! 


Som att flyga

Publicerad 2017-03-02 20:54:46 i Allmänt,

Alltså denna dag kommer jag att somna lycklig. Mina hästar har varit magiska! 


Jag började med att hoppa Cara imorse och gjorde en övning som var toppen för henne men som hon också gjorde långt över förväntan. Hoppade inte alls mycket utan bara ett par språng på slutet på hennes tävlingshöjd men The sky is her limit så det var bara att ta ett stadigt tag i manen och knipa med benen för att hänga med. Det är som att flyga. Hon är magisk och jag finner inte ord nog att beskriva den fantastiska känslan dagar som dessa. 

Isa har jag nu på kvällen tränat för Lotta och hon är en sagohäst. Hon är fantastisk och jag tycker att det hela tiden går framåt. Jag hittar mer och mer hur jag ska rida henne. Älskar henne!! 

Mellan dessa magiska hästars hoppning har jag varit hos min ännu mer magiska mormor. Hon fixar så mycket god mat och fika och är bara jordens bästa människa på alla sätt och vis. Att ha henne i mitt liv är livsviktigt. Det betyder allt att få dela så mycket tillsammans med henne. 

Jag har förstås jobbat en sväng idag också men jag har jobbat med skolan hemifrån så dagen har helt klart varit bra. 


Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela